tiistai 20. lokakuuta 2015

Kokoomus haluaa Naantaliin lisää puutalojaValtuustoaloite
NAANTALI ON PUUTALOKAUPUNKI, EI BETONIHELVETTI


Naantalin vanhan kaupungin ranta on suomalaista sielunmaisemaa, jota ihailevat paitsi naantalilaiset ja kotimaastamme tulevat matkailijat, niin myös suuret määrät ulkomaalaisia turisteja. Rantamaisemaa ovat aina hallinneet merenlahdelle avautuvat puutalomaisemat. Naantalin kuuluisa vanha kylpylä oli rakennettu hienosti vesirajaan ja osittain jopa veden päälle. Edelleenkin suosituimmista rannan asunnoista ja yrityksistä avautuu hieno merimaisema ja naantalilaiset hakeutuvat rannan terasseille.

Mereltä päin vanhan kaupungin, Rantakadun ja venesataman maisema on idyllinen ja monien valokuvaama. Samoin Luonnonmaan rantojen puuhuvilat ihastuttavat veneilijöitä ja rantojen puurakennukset ovat arvostettuja ja haluttuja asuinpaikkoja.

Puutalo on turvallinen ja terveellinen. Talorakentamisen raaka-aineena puu on uusiutuva ja ekologinen. Kasvava puukuutio sitoo tonnin ilman hiilidioksidia ja samalla fotosynteesissä vapautuu 700 kiloa happea ilmakehään. Ekologisempaa rakennusmateriaalia on vaikea nimetä. Puutalorakentaminen lisää kotimaista työtä.

Suomessa vuonna 2014 valmistuneista kerrostaloasunnoista vain neljä prosenttia oli puukerrostaloissa. Valtio haluaisi osuuden olevan kymmenen prosenttia. Naantali on ollut nykyaikaisen puukerrostalorakentamisen valtakunnallinen edelläkävijä, mistä voimme kaikki olla ylpeitä.

Manner-Naantalin osayleiskaava on parhaillaan valmistelussa. Seuraavassa vaiheessa, eli asemakaavoitusta tehtäessä, tulee huomioida puurakentamisen mahdollisuudet. Erityisesti rantojen lähistölle tapahtuvassa rakentamisessa puu on ainoa naantalilaista maisemaa kunnioittava materiaali. Uutta betonirakentamista ei tulisi lainkaan sallia sellaisille alueille, jotka näkyvät mereltä.

Ei tehdä kaupungistamme betonihelvettiä, vaan säilytetään idyllinen Naantali jatkossakin puutalokaupunkina.

19.10.2015

Anne Pentti


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti