tiistai 15. joulukuuta 2015

Saara Seppälän KOK valtuustoaloite tekstiilien kierrätyksestä


Valtuustoaloite 14.12.2015

NAANTALIN KAUPUNGIN OSALLISTUMINEN POISTOTEKSTIILIEN KIERRÄTYKSEEN

 

Karkean arvion mukaan me naantalilaiset tuotamme tekstiilijätettä 189 000 kiloa vuodessa. Perustuu ympäristökeskuksen tutkimukseen, jonka mukaan jätettä tulee vuosittain yli 10 kg henkilöä kohden. Määrä on jatkuvasti kasvussa.

Lounais-Suomen jätehuollon alueella käynnistyy vuoden 2016 alusta keräyspilotti, jossa luodaan toimiva poistotekstiilien keräysjärjestelmä ja selvitetään tekstiilien kierrätysmahdollisuudet aina pk-yrityksistä suuren mittaluokan käsittelijöihin. Kuluttajilla on mahdollisuus tuoda käytöstä poistetut vaatteet ja kodintekstiilit maksutta Lounais-Suomen Jätehuollon jätekeskuksiin ja lajitteluasemille. Keräykseen voi tuoda uudelleenkäyttöön kelpaamattomat tekstiilit, jotka eivät kelpaa kirpputoreille tai lahjoituksina hyväntekeväisyysjärjestöjen keräyksiin.

Pilotin käynnistävät Lounais-Suomen Jätehuolto, Turun ammattikorkeakoulu, Turun kaupunki, Sitra, Jätelaitosyhdistys ja Ekokem ja mukaan otetaan alusta saakka muita yhteistyökumppaneita. Naantali voisi osallistua jo pilottivaiheeseen. Keräyspilotissa kokeillaan miehitettyjä keräyspisteitä. Pilotti vaiheessa voidaan kokeilla ja seurata myös muita vaihtoehtoisia tapoja. Naantali voisi osallistua esimerkiksi miehittämättömän keräyspisteen seurantaan tai keräilyauto tyyppiseen toimintaan.

Valtuustoaloitteenani esitän, että Naantalin kaupunki ryhtyy selvitystyöhön miten Naantali voisi osallistua Lounais-Suomen jätehuolto Oy:n poistotekstiilien kierrätykseen ja selvittäisi löytyykö meiltä Naantalista kierrätystekstiilejä hyödyntävää yritystoimintaa. Tavoitteena olisi osallistua pilottivaiheeseen.

 

Saara Seppälä

Kaupunginvaltuutettu

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti