maanantai 17. lokakuuta 2016

Kaikille nuorille kehittävä harrastus


Naantalissa on monia seuroja ja yhdistyksiä, jotka tarjoavat monipuolisia mahdollisuuksia harrastaa liikuntaa, musiikkia, kuvataidetta ja monia muita hyviä nuoria kehittäviä ja kasvamista tukevia harrastuksia.

Valitettavasti kaikki lapset eivät kuitenkaan hakeudu näihin ja siksi meidän tulee ohjata asiaa niillä keinoilla, jotka meillä ovat käytössämme, eli rahoituksella ja velvoitteilla.

Paras tapa systemaattisesti esitellä ja totuttaa lapset erilaisiin harrastuksiin olisi koulun yhteydessä, esim. liikunta- tai muilla ainetunneilla tai miksei myös aamu- tai iltapäiväkerhojen yhteydessä. Koulujen yhteydessä tapahtuva harrastustoimintaan osallistuminen voisi luoda pohjaa myöhemmälle aktiiviselle harrastustoiminnalle, joka olisi erinomaista ennaltaehkäisevää toimintaa ja jolla ehkäistäisiin myöhempiä sosiaalisia, henkisiä ja fyysisiä ongelmia edullisella ja kattavalla tavalla.

Toinen todettu ongelma on matalan kynnyksen harrastustoiminta, jolle tulisi varata erikseen kohdennettava määräraha, jotta seuroilla ja yhdistyksillä olisi mahdollisuus lisätä toimintaansa ja hankkia niihin vastuuhenkilöt.

Samalla tehostettaisiin kaupungin ja kolmannen sektorin yhteistyötä ja kommunikointia.

Vapaa-aika- ja kulttuuritoimen tulisi valmistella tällainen malli yhdessä Seuraparlamentin, Kulttuurifoorumin ja muiden toimijoiden kanssa.  

ALOITE:

Kaikille naantalilaisille alakouluikäisille lapsille tulisi  esitellä erilaiset naantalilaiset harrastusmahdollisuudet koulu- tai aamua- ja iltapäivätoiminnan yhteydessa tai iltaisin erikseen sovittavalla tavalla, jotta lapsi voisi niistä löytää itselleen sopivan ja kehittävän harrastuksen.

Seuroja ja yhdistyksiä tulisi kannustaa järjestämään nämä harrastustoimintojen esittelyt avustuksia ja maksuttomia harrastustiloja vastaan.

Avustusmäärää voisi samalla harkita nostettavaksi  ja kaupungin puolelta tulisi osoittaa toimintaan avustavat resurssit.

Jotta yhä useampi naantalilainen lapsi ja nuori löytäisi oman harrastuksen ja voisi siinä pysyä, pyytää kaupunki naantalilaisilta seuroilta ja yhdistyksiltä ideoita siitä, miten matalan kynnyksen harrastetoimintaa saataisiin lisää Naantaliin. Samalla seuroilta pyydetään arviota siitä, millaisia lisärerusseja tällaisen toiminnan pyörittäminen vaatisi.

 

Naantalissa 17.10.2016
Jan Lindström

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti