keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Naantalin kaupungin talousarvio 2017

Kaupunginhallitus sai esityksensä valmiiksi eilen illalla muutaman äänestyksen jälkeen ja muutamilla pöytäkirjamerkinnöillä varustettuna.


Ennen hallituksen kokousta kuuntelimme Eero Laesterän raportin siitä mihin menemme Sote -uudistuksen myötä. Tuloja poistuu, kun veroista 12,3 % siirtyy Maakunnalle Soten hoitoon. Velvoitteita poistuu myös vastaavasti. Laesterä painotti talouden tasapainon hallintaa niin Sotepalveluiden kuin muidenkin palveluiden osalta, jotka meillä näyttävät olevan erittäin hyvässä kunnossa ja taloudellisesti hyvin hoidettu, kun niitä vertaa vastaaviin verrokkikuntiin.


Meidän tulee varautua meille jäävien palveluiden hoitoon 2019 alkaen ja se vaatii talouden vahvistamista  pienellä verokiristyksellä, 0,5% ja palvelumaksujen maltillisella korottamisella sekä mökkiveron pienellä korotuksella 1,35% :iin.


Valtion lupaamien Kiky päätösten mukaan kokonaisveroaste ei tulisi nousemaan vaan kunnallisveron korotus kompensoituisi valtionverotuksen kevennyksellä. Eli käytännössä Kiky -sopimuksen muutokset ja niiden negatiivinen vaikutus kunnan tuloihin ja menoihin valtionosuuden pienennyksenä ja kunnallisten verojen pienenemisenä korvataan valtion taholta veronkevennyksenä, jolloin kokonaisveroaste ei naantalilaisille pitäisi muuttua.


Talousarvio pitää huolen siitä, että naantalilaisten palvelut säilyvät korkeatasoisina ja kattavina. Toimintaa tehostetaan Palvelustrategian mukaisilla päätöksillä ruoka-, siivous- ja tilapalveluissa lähes puolella miljoonalla. Samalla henkilöstömäärä vähenee ilman itisanomisia tai lomautuksia.


Investoinnit jatkuvat korkealla tasolla, suurimpana investointina Kalevaniemen Koulun saneeraus. Kaupunki panostaa kaavoitukseen ja elinkeinotoimintoihin, jotta meillä olisi tarjota tontteja mahdollisille halukkaille yrityksille, jotka tänne Turun seudulle haluaisivat sijoittua ja sitä kautta parantaa työpaikkaomavaraisuutta ja toivottavasti myös samalla saisimme lisää uusia asukkaita hyville tonteille eripuolilla kaupunkiamme.


Valtuusto päättää talousarvion ja verot 14.11 kokouksessaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti