maanantai 11. kesäkuuta 2018

Mikkö Rönnholmin läksiäispuhe 11.6.2018 kaupungintalolla


Kiitos ja kumarrus sinulle Mikko, joka olet jaksanut puurtaa puoli vuosisataa niin täällä Naantalissa, maakunnassa, Eduskunnassa ja EU-parlamentissa ja niin monessa muussakin instanssissa meidän kaikkien naantalilaisten puolesta.

Hiukan perspektiiviä Mikon tarinaan myös teille, kasarivuosikymmenen nuorille, jotta ymmärtäisitte, mitä todellinen sitoutuminen politiikkaan, erityisesti kunnallispolitiikkaan, tarkoittaa.

Mikko, niihin aikoihin kun synnyit, alettiin suomalaisille äideille antaa äitiyspakkauksia. Kun hiukan kasvoit, taisit pikkupoikana kuunnella korva radiossa elämänohjeita Markus-sedältä, kuten niin monet ikätoverisikin.

Kuningatar Elisabeth kruunattiin sinä vuonna, kun menit kouluun. Joillakin on siis vielä pidempi valtakausi kuin sinulla! Samoihin aikoihin Suomi maksoi viimeiset sotakorvaukset Neuvostoliitolle.

 

1960-luvulla televisiokuva oli mustavalkoinen. Arja-täti, Rin-tin-tin ja Lassie olivat naantalilaisten lasten suosikkeja. Neuvostoliiton panssarivaunut vyöryivät Prahaan ja ihminen käveli kuun pinnalla.

Tuolla vuosikymmenellä, vuoden 1968 vaaleissa, Mikko, sinut valittiin valtuustoon. Samoihin aikoihin itse aloitin Lietsalan koulun toisella luokalla. Ensimmäisellä valtuustokaudella toimit mm. liikenne ltk:ssa, kiinteistö- ja rakennus ltk:ssa ja seudullisen kaukolämpötoiminnan selvitystyöryhmässä.


Täällä nykyvaltuustossa on monia, jotka eivät olleet vielä päivän valoa nähneet, kun sinä jo puolustit oikeuksiamme ja kehitit silloin jo 70 -luvulla vielä niin pientä Naantalia. Silloin syntyi peruskoulu ja koulutuksesta tuli kaikille ilmainen. Kunnalliset terveyskeskukset perustettiin 1972 ja Naantalin katukuvassa näkyi minihameita, lappuhaalareita, ja värikkäitä intialaismekkoja. Suosikkiväri oli ruskea. Myydyin lp-levy (tiedättekö mikä se on?) oli Hurriganesin Roadrunner.

 

1970-luku oli poliittisten nuoriso- ja varhaisnuorisojärjestöjen kultainen vuosikymmen. Tavoitteena oli ”lasten yhteiskunnallisen tietoisuuden kohottaminen”. Kaikessa tässä sinä olit mukana. Mahtaako nykynuorilta vielä joskus löytyä potkua vastaavaan uraan?


Nuorimmat meistä ovat syntyneet -80 -luvulla, jolloin sinä teit jo täyttä höyryä valtakunnan politiikkaa Eduskunnassa. Kansanedustajan tehtävää hoidit kymmenen vuotta. Sait katsella läheltä, kun kasarivuosikymmenenä eduskunnan käytävillä kannettiin viiden kilon Mobiraa. Kotona harmiteltiin, kun VHS-kasetin nauha meni solmuun. Kunnallispoliitikoillakin oli suuret tukat ja olkatoppaukset.

 

EU parlamentissa toimit Suomen ensimmäiset jäsenvuodet -90 -luvun alussa. Lisäksi olet toiminut monissa muissa valtakunnallisissa ja seudullisissa luottamustehtävissä.

Valtuuston puheenjohtajana toimit ensikertaa 1993-94 ja nyt sitten vuodesta 2005 tähän päivään asti, yhteensä siis viisitoista vuotta.

Pienimpiä saavutuksia ei myöskään ole ensi vuonna 40 -vuotta täyttävä Naantalin Musiikkijuhlien veturina toimiminen, kansainvälisestikin tunnustetut juhlat tuovat meidät naantalilaiset ja kauniin kaupunkimme kulttuuri-ihmisten tietoisuuteen ja tuovat oman panoksensa vuotuiseen matkailupanostukseemme ja vetovoimamme kasvattamiseen sekä seudulliseen tarjontaan.

Pieni ei ole ollut roolisi myöskään seudullisen energiayhteistyön edistäjänä, kaukolämmön puolestapuhujana ja TSE Oy:n aikaansaajana ja toiminnan laajentajana.
Näillä toimilla on parannettu seudun ilmastoa hiilidioksidi- ja pienhiukkaskuormaa huomattavasti vähentäen ja samalla energiaa tehokkaasti ja kustannustehokkaasti tuottaen.

Satama on ollut myös yksi lempilapsistasi ja Sataman toiminnan monipuolistaminen, lauttaliikenne ja kehittäminen lähellä sydäntäsi. Samoin olet intohimolla puolustanut Sataman liikenneyhteyksiä ja niiden toimivuuden varmistamista.

Ansio- ja kunniamerkkejä olet urallasi kantanut kotiin erilaisista tilaisuuksista ja niitä löytynee usean kaapin täytteeksi tai kaapinpäällisen koristeeksi runsain mitoin.
Viimeisimpiä niistä ovat:
- Suomen Kuntaliiton kultainen kunniamerkki 40 v palveluksesta, v. 2010
- Tasavallan presidentin myöntämä ansiomerkki SL K,   v. 2013
- Naantalin kaupungin 50 v. kultainen mitali,  v. 2018


Vielä kerran onnittelut ja kiitokset työstäsi ja arvostamme sitä, että ymmärrät myös luopua paikastasi nuorempien, innokkaiden ja uutta energiaa puhkuvien valtuutettujen hyväksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti