maanantai 12. marraskuuta 2018

Talousarvio 2019 ja suunnitelma 2020-22


  1. Yleistä

Me, naantalilaisten valitsemat valtuutetut pääsemme nyt päättämään mihin verorahat tulevina vuosina käytetään. Jaettavaa on onneksi runsaasti, mutta toiveiden tynnyrikin on suuri.

Naantalissa rakennetaan yli viidellä kymmenellä miljoonalla eurolla monenlaista uutta hyvää seuraavan neljän vuoden aikana.

Palkkaamme lisää väkeä, perustamme 11 uutta virkaa, joiden tarkoituksena on mm. saada lisää käsiä ja voimia terveyskeskukseen hoitamaan naantalilaisia sairaita ja ikäihmisiä.

Veroprosentti pysyy ennallaan 19%:ssa, kiinteistöverot samoin ennallaan.

Meillä menee siis hyvin ja Naantalista sekä naantalilaisista pidetään hyvää huolta.

  1. Investoinnit

Eniten rahaa laitetaan uusien koulujen ja päiväkotien rakentamiseen. Luonnonmaalle rakennetaan uusi perhetalo, eli koulu ja päiväkoti Rymättyläntien eteläpuolelle, uudelle asuntoalueelle. Velkuan koulun laajennus ja remontti sekä Karvetin koulun saneeraus ja Kalevanniemen koulun laajennus kuuluvat suunnitelmaan 2020-21. Yhteensä näihin menee 17,5 miljoonaa ja kalusteisiin lisäksi 1,5 miljoonaa ja oppimisympäristöjen parantamiseen 800 tuhatta eli yhteensä siis noin 20 miljoonaa neljän vuoden aikana. Melkoinen panostus ja melkoinen määrä veroeuroja!

Molempiin isoihin kouluihin eli Luonnonmaalle ja Kalevanniemeen tulee myös uudet liikuntatilat ja kaikkiin kouluihin viihtyisät pihat. Uutta palloiluhallia suunnitellaan Kalevanniemeen ja uusi jäähalli nousee viiden vuoden päästä. Panostamme siis melkoisesti lapsiin, nuoriin ja liikuntaan – hienoa!

Näillä ja monilla muilla investoinneilla sekä lapsista ja nuorista erinomaisesti huolehtimalla tähdätään kaiken ikäisten asukkaiden ja perheiden houkutteluun ja asukasluvun hallittuun kasvuun lähivuosina.

 

Seuraparlamentin huoli siitä, että liikuntatilat vähenevät on siis turha.
Ensi vuonna liikuntatiloihin ja alueisiin käytetään 2,5 miljoonaa vaikkei mitään suurta rakennetakaan, mutta pientä parannusta tehdään monessa paikassa.

Suurimpana parannuksena Jäähallin yhdyskäytävä, joka parantaa jäähallien ympäristön turvallisuutta, kun jäänhoitokoneen ei enää tarvitse ajella ympäri hallialuetta. Samalla saadaan kaksi nykyaikaista uutta pukuhuonetta hallien väliin.

Uudistettu, laajennettu ja nykyaikaistettu kirjasto keskustassa avaa ovensa 10.10 Aleksis Kiven päivänä.

Luonnonmaalla valmistellaan aluetta vuoden 2022 asuntomessuja varten, ensin ruopataan Matalahti ja sitten rakennetaan kadut. Projektipäälliköksi valittiin jo naantalilainen Timo Tirri. Onnea matkaan Timo ja vasta valittu asuntomessutoimikunta, johon jokainen valtuustoryhmä sai parlamentaarisen edustajansa. Ensi vuonna asuntomessujen valmisteluun rahaa käytetään 2,2 miljoonaa ja yhteensä alueen kunnallistekniikkaan ja ympäristön rakentamiseen menee lähes 7 miljoonaa. Ruoppaukset on nyt nopeasti saatava liikkeelle, jottei aikataulu kiristy kohtuuttomasti.

Bunkkeri purettiin ja keskustaan nousee uusia koteja naantalilaisille perheille. Keskustan kunnallistekniikkaan menee yhteensä 4 miljoonaa tulevina vuosina ja valitettavasti näyttää siltä, että keskustan alue pysyy keskeneräisenä useita vuosia, koska halukkaita rakentajia ei näytä löytyvän nopeammassa aikataulussa. Vanhan S-marketin nykyisin omistava Skanskakaan ei näytä rakentamisesta innostuvan vaan vanhat rakennukset jatkavat rapistumistaan – harmi. Olisi tarpeellista saada uusi keskusta nopeasti rakennettua, jotta keskeneräisestä rakentamisesta aiheutuva sekamelska saataisiin minimoitua.

Vanhankaupungin ranta saa uutta eloa valaistuksesta, äänimaailmasta ja esiintymislavasta. Tähän käytämme tässä vaiheessa 550 tuhatta ja katsomme sen jälkeen, tarvitaanko lisää parannuksia rannan houkuttelevuuden lisäämiseksi. Matkailukautta pitää saada pidemmäksi ja myös naantalilaisia palveluja käyttämään muunakin kuin kesäaikana.

Tätäkin muutosta suunniteltaessa on kuultu laajasti naantalilaisia. Asukkaat ovat saaneet äänensä kuuluviin monessa muussakin tilaisuudessa tänä vuonna. Avoin keskustelu ja mielipiteiden kuuleminen on tärkeä osa tämän päivän päätöksentekoa.

Kalevanlahden rantoja ja meille kaikille ulkoileville tärkeää rantareittiä ehostetaan 450 tuhannella.

Röölän, Rymättylän, Merimaskun- ja Teersalon ranta-alueiden viihtyisyyttä parannetaan 370 tuhannella. Saaristoalueidemme vetovoimaisuudesta ja perinteistä on pidettävä huolta ja varmistettava, että saaristossakin on hyviä harraste- ja kokoontumispaikkoja eri yhdistysten ja harrasteryhmien käyttöön. Tapahtumien järjestämiseen on oltava sopivat alueet tai tilat.

Alikulkutunneleita saneerataan turvallisemmiksi kuudella sadalla tuhannella, tällä rahalla neljä alikulkua saadaan kuntoon eli Karvetti, Nuhjala, Opintie ja Ruona. Nuhjalantien risteysalue rakennetaan uudelleen ja siihen tulisi sekä omasta että asukkaiden mielestä rakentaa liikenneympyrä.

Ruonan yhdystietä valmistellaan market-alueen laajennukseen. Tavoitteena on saada kaupallisia palveluita lisää alueelle ja monipuolistaa kauppa- ja palvelutarjontaa, jotta naantalilaisten rahat jäisivät kotikaupunkiin.

Naviren meriteollisuusalue Luonnonmaalla on tärkein teollinen ympäristö, jota muokataan käyttökelpoiseksi tonttimaaksi. On tärkeää, että Naantalilla on valmista tonttimaata tarjottavaksi Meriklusterin tarpeisiin.

Melkoinen määrä hankkeita ja suuri työmäärä ympäristöviraston väelle, toivotaan, että kaikki saadaan kunnialla maaliin.

 

  1. Käyttötalous

Palkkaamme uutta väkeä ja parannamme palveluita. Perustamme yhteensä 11 uutta virkaa. On siis olemassa selkeästi patoutunut paine palvelujen parantamiseksi mm. terveyskeskuksessa, joka saa Geriatrin vanhusten parempaan palveluun esimerkiksi varmistamaan, että lääkitykset ovat kohdallaan ja optimaaliset. Toivottavasti löydämme tähän tärkeään tehtävään pätevän ja osaavan henkilön. Lisäksi terveyskeskukseen saadaan asiakasohjaaja, joka neuvoo palvelujen saatavuudessa erilaisiin tarpeisiin sekä terveyden-/sairaanhoitajan.

Keskushallintoon perustetaan viestintäassistentin virka kaupungin sisäistä ja ulkoista viestintää tehostamaan. Tehtävänkuva tarkentuu myöhemmin ja toivottavasti viestinnän työnjako ja tavoite selkeytyy samalla.

Yhdessä kasvatetun markkinointimäärärahan kanssa saamme varmasti positiivista säpinää aikaiseksi.

Varhaiskasvatus eli päivähoito saa yhden uuden aluepäivähoidon päällikön. Koulut saavat uuden erityisopettajan. Naantali Opiston suunnitteluopettajan palkkaamista kaupunginhallitus lykkäsi vuodella.

Keskusvarasto siirtyy takaisin Ympäristöviraston alaisuuteen, mutta controlleri jatkaa sen kehittämistä ja kustannustehokkuuden parantamista edelleen.

Matalan kynnyksen nuorisotoiminta jatkuu sivistystoimen alaisuudessa ja on osa tärkeää syrjäytymisen ehkäisytyötä nuorisotoimessa.

Naantalilisä säilyy ennallaan ja subjektiivinen päivähoito-oikeus palautuu kesän jälkeen, kun toiminta saadaan kunnolla uudelleen organisoitua. Kerho- ja avoin päivähoitotoiminta säilyy ennallaan, laajana ja kattavana sekä tukee pienten lasten kotona hoitamista perheen oman tahdon mukaisesti kuitenkin niin, että sosiaaliset kontaktit ja yhteistoiminta säilyy.

Ympäristöohjelman laatimista varten palkataan puoleksi vuodeksi apua ympäristöpäällikölle.

Palvelut säilyvät laajoina ja korkeatasoisina sekä jopa parantuvat entisestään. Pärjäämme vertailussa varmasti seutukunnallisesti ja valtakunnallisestikin.

 

  1. Talouden kokonaiskuva

Meidän valtuutettujen tulee ymmärtää kunnan talousasioita ja pystyä niitä ohjaamaan strategiamme, tavoitteidemme ja muuttuvien tarpeiden mukaan.

Kaupungin velka lisääntyy suunnitelmakaudella 8,5 miljoonaa, mutta pysyy edelleen kohtuullisena.

Ongelmaksi muodostuu suurten investointien aiheuttama poistojen kasvu yli vuosikatteen eli tulos jatkovuosina muodostuu negatiiviseksi ja aiheuttaa siten kasvavan velanoton. Siksi onkin tärkeää, että pyrimme pitämään käyttötalouden menojen kasvun hillittynä.  Ellemme siihen pysty odottaa meitä veronkorotus suunnitelmakauden lopulla. Sen haluamme kuitenkin rakentavalla tavalla välttää.

Tämä sama ilmiö ja suuret investoinnit aiheuttivat myös sen, että kaupunginjohtajan kesäkuussa esittämä talousraami ja sen sisältämä 0,25% -yksikön veronalennus ei nyt valitettavasti ensi vuoden osalta toteudu.

 

Verotuloennusteeseen tuli syksyn aikana joitakin heikennyksiä, jotka eivät tue nyt veroprosentin laskua. Talouden huippu näyttää nyt olevan käsillä ja tulevien vuosien kasvu näyttää jo hieman rauhallisemmalta. Verotuloihin liittyy aina omat riskinsä, muutokset tapahtuvat nopeasti ja niihin on vaikea ketterästi vastata.

Tärkeää ja terveellistä on kuitenkin katsoa talouttamme pidemmällä aikavälillä varovaisuutta noudattaen ja pysyä strategiamme mukaisesti alueen edullisimpana verottajana niin tulo- kuin kiinteistöveroissakin. Tärkeää on myös keskittyä oleellisiin kaupunkilaisten hyvinvointiin ja kaupungin hallittuun kasvuun liittyviin asioihin ja tekoihin.

 

Tästä on hyvä jatkaa työtä Naantalin ja naantalilaisten hyväksi
Kokoomuksen ryhmäpuheenvuoro 12.11.2018 valtuuston kokouksessa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti