torstai 13. kesäkuuta 2019

Naantali24 maljapuhe


Tervetuloa Naantaliin, on hienoa nähdä, että näin arvovaltainen ja suuri joukko maamme vaikuttajia, päättäjiä ja tutkijoita on päässyt mukaan keskustelemaan ajankohtaisista aieista kanssamme tänne Naantaliin.

 

Minä olen Jan Lindström, edellispäivänä valittu uusi Naantalin kaupunginhallituksen puheenjohtaja. Asun tuolla entisen Merimaskun alueella Saaristomeren rannalla.

 

Saariston asukkaana katselen Saaristomeremme maisemaa pinnan päältä veneilijänä, pinnan tasolta, kun kesäaamuisin tai -iltaisin pulahdan uimaan ja silloin tällöin myös pinnan alta, laitesukeltajana.

 

Joka ikinen aamu meren maisema on erilainen. Tuulenvire on erilainen riippuen siitä, mistä suunnasta tuuli puhaltaa. Meren ääni on erilainen riippuen siitä, mistä suunnasta aallot tulevat ja lyövät rantakallioihin.

 

Keväällä ja syksyllä saan nauttia saaristomeren Ahdin antimista, kun lautasella on savuahvenia, savulahnaa tai haukipihvejä ja leivän päällä särkilevitettä. Myös Saaristomeressä kasvanut, savustettu suutari on muuten tosiherkullista, jos ette ole tienneet! Paistetuista silakoista puhumattakaan.

 

Jokainen suomalainen voisi kompensoida aiheuttamansa hiilidioksidipäästöt syömällä vuosittain 12 kiloa Itämeren villikalaa. Voisiko mukavampaa ja maukkaampaa tapaa ilmastoteon tekemiselle olla olemassa?

 

Tuhat saarta ja tuhat kilometriä rantaviivaa. Tämä on ainutlaatuinen luonnonarvovarallisuus, jonka Naantali on omalta osaltaan saanut hoitaakseen. Pienen kaupungin resurssit ovat pienet, mutta uskon, että rahallista panostusta enemmän vaikutusta on ihmisten asenteiden muuttamisella. Ja asenteita muutetaan tietoisuutta kasvattamalla.

 

Naantali on yksi tärkeimmistä porteista upeaan saaristoomme. Uskon, että yhdessä pystymme löytämään parhaat keinot yhteisen meremme pelastamiseksi tuleville sukupolville, saariston asukkaille, matkailijoille ja meille kaikille suomalaisille.

 

Uskon ja toivon, että kahdeksan kuukauden ikäinen, ensimmäinen lapsenlapseni saa joidenkin vuosien kuluttua uida kirkkaissa rantavesissä ja kalastaa saaristokampeloita, kuten minäkin pikkupoikana.

 

Näillä sanoilla toivotan meille kaikille mukavaa iltaa ja hyvää ruokahalua, hedelmällisiä keskusteluja ja hyödyllisiä mielipiteitä. Pitäkää Saaristomeren villikalat mielessänne, kun seuraavan kerran ostatte lähiruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti