tiistai 1. tammikuuta 2013

Naantalissa ollaan tyytyväisiä palveluihin ja uskotaan tulevaisuuteen.

Hyvät naantalilaiset ja muut paikalle saapuneet.
Jälleen kerran ihastelen Naantalin kauneutta - talvisateessakin.
Aika monet teistä ovat varmaankin nauttineet erinomaisen illallisen hyvässä seurassa, tuttujen naantalilaisten tai ystävien parissa.  Niin minäkin.
Lisäksi pieni kävely Naantalin rannassa, valaistun ja talvisen vanhankaupungin läpi Mannerheiminkatua pitkin tänne vanhalle torille. Voisiko uudenvuoden ottaa vastaan paremmin?
Tuoreessa tutkimuksessa Naantali kipusi toiselle tilalle kuntien välisessä palveluvertailussa, edelle meni ainoastaan Kauniainen.
EPSI Ratingin tutkimuksessa Naantali sai asiakastyytyväisyys-indeksiksi 79,5, asteikolla 0-100. Eli kouluarvosanalla melkeinpä kiitettävän. Kärjen ero muihin kuntiin on selkeä.  Myös muut Turun ympäryskunnat Lieto, Kaarina ja Raisio pärjäsivät hyvin vertailussa.
Kuluneen nelivuotiskauden suurin ponnistus Naantalissa on ollut kuntaliitos Rymättylän, Merimaskun ja Velkuan sekä osakuntaliitos Livonsaaren kanssa. Kuntaliitos on sujunut hyvin ja seurantatutkimus antaa yhdistymisestä, palveluiden saatavuu-desta ja laadusta hyvän arvosanan. Saaristo-Naantalissa palvelut toimivat edelleen.
Pinta-alaltaan moninkertaisesta ja väkiluvultaan suuremmasta saaristokaupungista saadut edut ovat kuitenkin jääneet vähäisiksi ja taloudellisesti liitos on ollut raskaampi kuin etukäteen odotettiin, kuntaliitosavustukset ja verohyödyt eivät lisäkuluja kokonaan peitä. Suurin hyöty taisi tulla luottamushenkilöiden vähenemisestä; virkamiesten ja -naisten määrä ei ole vastaavassa suhteessa vähentynyt.
Ainutlaatuinen, tuhannen saaren muodostama kokonaisuus, josta itsekin usein kesäisin purjehtiessa pääsen nauttimaan, on hajanainen ja aiheuttaa huomattavasti enemmän haastetta palveluiden järjestämiseen kuin oli aiemmin osattu kuvitella.
Toisaalta, suurin suomenkielinen saaristo on meille mahdollisuus,  joka tulee jatkossa tuotteistaa ympärivuotisen, kestävällä tavalla rakennetun matkailun ja asumisen käyttöön.
Naantali on useaan kertaan peräkkäin valittu Suomen parhaaksi matkailukaupungiksi. Siihen ovat varmasti vaikuttaneet tämä ihastuttava vanhakaupunki, Presidentin kesäasunto Kultarannassa, Muumimaailma ja Naantalin Kylpylä sekä rakentumassa oleva Kultaranta Resort. Saaristosta löytyy lisäksi useita tunnettuja lomakohteita, Herrankukkaro, Paratiisisaari ja Vaihela muutamia mainitakseni. Yhdessä nämä sekä pienet naantalilaiset yritykset tarjoavat ylivertaisen mahdollisuuden matkailutulojen ja –työpaikkojen monikertaistamiseen tulevina vuosina. Tämä on mahdollisuus, joka meidän on käytettävä.
Yksi asia, jossa Naantalin kaupungin minun mielestäni tulee terästäytyä on yhteistyö yrittäjien ja yritysten kanssa. Sekä kaupungin organisaation että yrittäjien taholta kaivataan asenteiden uudistamista. Meidän on yhdessä tehtävä kumppanuudesta ja yritysmyönteisyydestä Naantalin vahvuus. Tämä takaa Naantalin ja yritysten menestymisen sekä uusien työpaikkojen syntymisen Naantaliin.
Tällä tavoin meillä on jatkossakin hyvä olla ja asua Naantalissa.

Oikein hyvää ja menestyksekästä Uutta Vuotta kaikille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti