torstai 3. lokakuuta 2019

Naantalilaisten oma ympäristöohjelma


Naantalilaiset ovat päässeet laajasti ja avoimesti osallistumaan kaupungin ympäristöohjelman laadintaan. Osallistumiskanavina ovat olleet yleisötilaisuudet, työpajat ja sähköinen kysely.

Kaupunkilaisten yhteisenä tavoitteena on huolehtia siitä, että Naantali on hyvä ja terveellinen paikka elää ja Naantalin luontoympäristö voi hyvin. Myös yksi laajemman kaupunkistrategian kärkitavoitteista on rantojen virkistysarvon ja lähivesien laadun parantaminen.

Ympäristöohjelman toimenpiteet saadaan mukaan talousarvioon ja toteutumista seurataan vuosittain tilinpäätöksen yhteydessä.

Lukuisten ympäristöohjelman toimenpide-ehdotusten joukosta pitää vielä valita ne, joiden kautta me naantalilaiset itse pystymme parhaiten vaikuttamaan ympäristömme tilaan, kuten esimerkiksi parantamaan Saaristomeren kuntoa. Yksi merkittävimmistä toimenpiteistä on varmasti alueen ja varsinkin saariston jätehuollon ja jätevesien käsittelyn tehostaminen.

HINKU-hankkeeseen osallistumista on myös pohdittu paljon. Tällä Suomen Ympäristökeskuksen koordinoimalla hankkeella tavoitellaan hiilineutraalia kuntaa. Päätös osallistumisesta tehdään, kunhan olemme saaneet tiedot tarvittavista toimenpiteistä sekä hankkeen mahdollisista vaikutuksista Naantalille. HINKU-verkostoon on toistaiseksi liittynyt vain osa Suomen kunnista ja niidenkin ilmastopäästöt ovat viime vuosina kasvaneet. Pystymme varmasti omin toimin parempaan, esimerkkinä uusi monipolttoainevoimalaitos, joka vähentää huomattavasti paikallisia hiilidioksipäästöjä.



Lähivuosina Naantalissa laitetaan paljon työtä ja voimia valtakunnallisiin Asuntomessuihin valmistautumiseen. Ne viedään läpi Naantalin tapaan menestyksellisesti. Toinen vähintäänkin yhtä tärkeä asia on koulu- ja päiväkotiverkon uudistaminen. Myös uusi tiivis keskusta rakentuu nopeasti ja tehokkaasti. Saamme erityisesti nuorille perheille soveltuvia edullisia asumisoikeusasuntoja. Asukkaiden lisääntymisen myötä myös keskustan palvelut ja julkinen liikenne voivat kehittyä.



Jan Lindström

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja, KOK

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti