torstai 22. huhtikuuta 2021

Viiden kaupungin johto keskusteli yhteistyön edistämisestä Turun seudulla

 Tiedote 21.4.2021

Turun, Kaarinan, Raision, Naantalin ja Liedon kaupunginhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajat ja kaupunginjohtajat kutsuttiin keskiviikkona keskustelemaan seudullisen yhteistyön kehittämisestä. 

Etänä järjestetyssä tapaamisessa keskityttiin strategisten painopisteiden asettamiseen. Yhteistyön haluttiin olevan asialähtöistä, sillä byrokratian sijaan tarvitaan lisää vaikuttavuutta.  

Osallistujilla oli yhteisymmärrys siitä, että Turun ydinkaupunkiseudulla on tarpeen vahvistaa edunvalvontaa sekä kansallisen ja EU-rahoituksen saamista. Elinvoimaisuus, infrahankkeet, koulutus sekä vapaa-ajan toiminnot listattiin asiakokonaisuuksiksi, joissa nykyistä tiiviimmällä ja systemaattisemmalla yhteistyöllä saataisiin parannettua seudun asukkaiden palveluja ja aikaan säästöjä.

Keskustelua alustettiin käymällä läpi Tampereen kuntayhtymämallia, jossa on mukana yhteensä kahdeksan kuntaa, ja jonka väestöpohja on yhteensä lähes 400 000 asukasta. Tampereen mallin pohjalta voisi rakentaa Turun seudulle vastaavaan foorumin, mutta pienempänä ja ketterämpänä.  

Ajatuksia vaihdettiin mahdollisen kokoonpanon sekä toiminta- ja rahoitusmallin lisäksi myös aikataulusta. Tapaamisen lopputulemana todettiin, että keskustelua seutuyhteistyöstä jatketaan kaupungin- ja kunnanhallituksissa. Toukokuussa palataan yhteiseen neuvottelupöytään. Tavoitteena on tehdä päätökset seudullisen yhteistyöfoorumin perustamisesta uusien valtuustojen aloitettua toimintansa. Uudenlainen, tiiviimpi ja vaikuttavampi seutuyhteistyö voisi alkaa vuoden 2022 alusta.    

Kaupunginhallitusten ja -valtuustojen puheenjohtajat

Turku, Kaarina, Raisio, Lieto ja Naantali

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti