perjantai 14. tammikuuta 2022

Parasta palvelua, veroja kiristämättä

Tammikuun aluevaaleissa tehdään ratkaisuja ihmisten terveydestä ja turvallisuudesta. Tulevien hyvinvointialueiden päätöksentekijöiltä vaaditaan vahvaa talousosaamista ja kokemuksen tuomaa näkemystä kokonaisuudesta. Ihmisten terveydestä, turvallisuudesta ja hyvinvoinnista ei pystytä huolehtimaan pelkällä hyvällä tahdolla.

Parhaat päätöksentekijät pystyvät huolehtimaan siitä, että rahat riittävät tärkeimpiin palveluihin eikä veroja tarvitse kiristää. Menoja ja tuloja pitää tarkastella yhtenä kokonaisuutena, jotta nähdään, mihin rahat riittävät. On pohdittava, missä järjestyksessä meidän veroina maksamiamme rahoja käytetään palvelujen lisäämiseen tai investointeihin, kuten esimerkiksi vanhusten palveluasuntojen rakentamiseen. Kaikkea ei voi tehdä kerralla.

Lisähaastetta tulee siitä, että henkilöstökulut kasvavat joka vuosi ja palkkojen harmonisointi lisää kustannuksia.

Tarkka talousarvio ja toimintasuunnitelma tarvitaan joka ikinen vuosi. Siinä arvioidaan tulot ja menot siten, että rahat riittävät kaikkeen siihen hyvään, mitä alueelle halutaan ja voidaan yhteisillä varoilla järjestää. Yksityisiltä palveluntuottajilta tulee ostaa täydentäviä palveluja esimerkiksi palvelusetelijärjestelmällä, jotta jokainen lääkäriä tarvitseva pääsee nopeasti ja joustavasti hoitoon.

 

Jan Lindström, Kokoomuksen aluevaaliehdokas numerolla 703

RS 14.1.2022

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti