tiistai 4. huhtikuuta 2017

ASUNTOMESSUT NAANTALIIN.


Asuntomessuja on haviteltu Naantaliin aikaisemminkin, nimittäin kymmenen vuotta sitten Luonnonmaalle, Porhonkallion alueelle. Silloin kuitenkin messujen toteuttamisen aikataulu olisi muodostunut liian kireäksi ja riskit liian suuriksi.

Nyt asuntomessuja on valmisteltu Luonnonmaan Matalahden – Inttilän alueelle. Asiaa on viety eteenpäin ja päätökset messujen mahdollisesta toteuttamisesta tehdään tämän vuoden aikana. Tähtäimenä on vuoden 2022 kesä.

Puuhamiehinä ovat olleet maanomistajat, joilla on kiinnostus saada omistamansa alueet tehokkaampaan käyttöön. Samalla myös Matalahti saataisiin ruopattua paremmin virkistyskäyttöön sopivaksi. Kultaranta Resortilla on tietysti myös halu lisätä asuntoja ja saada uusia käyttäjiä golfin ympäristöön.

Naantalin kaupungin osalta messujen toteutuminen vaatii maanhankintaa ja kunnallistekniikan rakentamista alueelle. Kaupungin tehtäväksi jää myös osallistuminen Matalahden kunnostamiseen sekä messuista aiheutuvien kulujen maksaminen. Kokonaiskustannus nousee useaan miljoonaan euroon.

Kulujen vastineeksi kaupunki saa käyttöönsä houkuttelevan asuntoalueen messuja varten merelliseen ympäristöön, joka varmasti kiinnostaa niin rakentajia ja uusia asukkaita kuin messuvieraitakin. Koko alue ei välttämättä rakennu heti messuja varten, vaan tontteja jää vielä myöhemminkin myytäväksi.

Aiemmista messuista tehdyt tutkimukset osoittavat, että messut virkistävät asuntomarkkinoita ja tuovat tunnettavuutta useaksi vuodeksi. Parhaimmillaan positiivinen vire jatkuu vielä vuoden verran messujen jälkeenkin. Matkailuelinkeinolle messut tuovat ison piristysruiskeen useaksi vuodeksi ja majoitus-  ja ravintolaalalle messut ovat melkoinen tulonlähde. Suotavaa toki olisi, että messujen aikataulua sovitettaisiin niin, etteivät ne häiritsisi muuta matkailusesonkia, vaan mielellään pidentäisivät sesonkia elokuulle.

Mikä sitten on messujen lopullinen vaikutus kaupungin talouteen usean vuoden aikana, on vaikea etukäteen tarkkaan arvioida, mutta välilliset tulot ja työpaikat sekä matkailuvaikutukset huomioiden hanke näyttäisi houkuttelevalta.

Jan Lindström
27
Kokoomuksen valtuustoryhmän pj.
Kaupunginhallituksen kaupunkisuunnittelujaoston pj.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti