sunnuntai 7. helmikuuta 2021

Kannanotto Turun seudun yhteistyön tiivistämiseksi

 

Ihmisten arki ei tunne kuntarajoja 

Turun seutu on Suomen merkittävimpiä kaupunkikeskittymiä. Ihmiset ovat kohdanneet toisiaan ja käyneet kauppaa samoilla seuduilla jo useiden vuosisatojen verran, ja seudun kehitys on viime aikoina vain kiihtynyt. Edes koronavirusepidemian varjo ei ole heikentänyt lounaisrannikon loistoa. Ilman uusia ideoita ja tahtoa kehittyä kasvu ei kuitenkaan jatku loputtomiin.

Seudun kunnille on muodostettava pysyvä yhteistyöelin. Yhdessä tehtävät asiat jäävät toteutumatta, ellei niitä varten tehdä selkeää rakennetta, jonka avulla asioita linjataan yhdessä. Tarvitaan oma seudullinen toimielin, johon Turku ja ympäryskunnat saavat oman edustuksensa. Toimielimen tehtävänä on suunnitella kuntien yhteisvoimin seudullisen edunvalvonnan linjauksia. Lisäksi on keskusteltava maankäytön ja rakentamisen, seudullisen liikennejärjestelmän, sivistyksen ja kulttuurin, elinvoiman ja markkinoinnin yhteistyöstä.

Kunnat valitsevat omat edustajansa, ja toimielimelle tuotetaan valmistelua kuntien toimesta. Vuosittain toteutetaan myös kaupunkien hallitusten yhteiskokous, jossa keskustellaan avoimesti seutua koskevista ajankohtaisista teemoista.

Yhteistyötä tiivistetään kuntajohtajien ja valtuutettujen kesken. Keskusteluyhteys vakiintuu, ja yhdessä tehtävät asiat eivät jää vain kertaluontoisiksi kokeiluiksi.

Tavoitteena on Turun seudun merkittävä vetovoimaisuuden sekä elinvoiman kasvu. Yrityksille tulee olla nykyistäkin houkuttelevampaa asettua seudulle. Talous kasvaa ja työllisyys paranee, jolloin palvelut turvataan. Ihmisten arki ei tunne kuntarajoja. 

Sini Ruohonen Matti Alander  Elisa Vuorinen 

Jan Lindstöm               Mari Mikkola              Sisko Hellgren

 

Rakentaminen ja maankäyttö

-          Suomen eurooppalaisimman seudun yhteys Tukholmaan hyödynnetään täysimääräisesti, ja aloitetaan tiiviimpi yhteistyö kaupunkiseutujen sekä yrityselämän kanssa.

-          Rakentamisen edellytyksiä Turun seudulla vahvistetaan ja nopeutetaan.

-          Liikkuminen helpottuu joukkoliikenteellä sekä omalla autolla.

-          Kehätietä kehitetään logistiikan parantamiseksi.

-          Seudun virkistysalueita parannetaan entisestään.

Sivistys ja kulttuuri

-          Toisen asteen ammatillinen sekä aikuiskoulutus muodostavat toimivan kokonaisuuden koko seudun alueella.

-          Kootaan yrittäjyyskasvatuksesta erillinen ohjelma yhdessä elinkeinoelämän kanssa.

-          Seudun urheilu- ja kulttuurielämän edellytykset nostetaan maan huipulle.

-          Huolehditaan erikoisluokkien ja erityislukioiden seudullisesta kehittämisestä.

Elinvoima ja houkuttelevuus

-          Turun saaristo on vähintään lapin veroinen matkailukohde. Kansallisia investointeja pitää saada ohjattua saariston kehittämiseen.

-          Saariston rengastien houkuttelevuutta nostetaan merkittävästi parantamalla liikkumismahdollisuuksia niin autolla kuin pyörällä. Reittiä on tehtävä kaikille turvalliseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi koko matkalta.-           

-          Yritysten kanssa tehdään entistä parempaa seudullista yhteistyötä. Lisätään vuoropuhelua ja tehdään päätöksenteosta ennakoitavampaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti