tiistai 2. maaliskuuta 2021

Ikäystävällinen Naantali

 

Raimo Vahtera kiinnitti mielipidekirjoituksessaan (TS 28.2.) huomiota merkittäviin asioihin. On tärkeää, että ikäihmisten mielipiteitä kuullaan, kun on kyse heitä koskevista asioista. Naantalin vanhusneuvosto on antanut lausuntonsa Ikäystävällinen Naantali -ohjelmaluonnoksesta 25.2. ja siinä esitetyt asiat tullaan huomioimaan, kun ohjelma etenee ja päätöksiä tehdään.

Vahtera kiinnitti huomiota ikäihmisten asumispalvelujen sijoituspaikkaan. Naantalissa on tavoitteena, että kun ikäihminen kerran siirtyy palveluasumisen piiriin, hänen ei enää uudelleen tarvitsisi muuttaa uuteen paikkaan siinä vaiheessa, kun hän tarvitsee lisää palveluja. Tästä syystä uuden Naantalin kohteen tulee sisältää sekä kevyempää palveluasumista että tehostettua palveluasumista, jossa henkilökunta on paikalla läpi vuorokauden.

Naantalissa tarkastellaan tällä hetkellä useitakin sijaintivaihtoehtoja.  Terveyskeskuksen ympäristö olisi hyvä paikka, mutta lienee viisasta säästää alue terveyskeskuksen laajentumistarpeille. Kaavoitustarkastelussa on myös Naantalin Aurinkosäätiön palvelukeskuksen viereinen, asemakaavan mukainen viheralue, Hallinpolun päässä. Hyvällä suunnittelulla se saattaisi olla mahdollista ottaa vanhusten asumispalvelujen käyttöön. Kyseisen alueen kaavoitusprosessi, joka käynnistettiin Kokoomuksen edustajien ehdotuksesta, vie kuitenkin useamman vuoden, eikä siten vastaa akuuttiin tarpeeseen.

Jos pohditaan saaristoalueiden suunnan palveluja, Luonnonmaalle valmistuvan perhetalon viereen voisi aloittaa palvelutalon rakentamisen hyvin nopeasti, jo ensi vuonna. Toinen nopean rakentamisen mahdollistava kohde on Nuhjalassa, Naantalin Aurinkoisen leipomon ja kahvilan länsipuolella. Nämä molemmat tontit ovat kaupungin omistuksessa. Nuhjalassa myös entisen seurakuntatalon rakentamaton tontti voisi olla yksi vaihtoehto. Tosin se on turhan ahdas, sillä palvelutalolla tulee olla myös piha ja ulkoalueita.

Vanhusten palveluasumisen sijoittuminen keskustaan tarjoaisi asukkaille keskustan palvelut, kuten kaupat, torin ja kahvilat kävelyetäisyydellä. Toisaalta sijoittuminen Luonnonmaan perhetalon yhteyteen voisi tukea toivottua sukupolvien välistä yhteisöllisyyttä. Kauppapalvelut ja julkisen liikenteen pysäkit sijoittuvat lähelle niin perhetalon luona kuin Nuhjalassakin.

Riippumatta siitä minne ikäihmisten palveluasumista sijoitetaan, rakentaminen tulee aloittaa mahdollisimman pian, jotta Naantalissa pystytään vastaamaan vanhusten asumispalvelujen kasvavaan tarpeeseen.

Jan Lindström, Naantalin kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Kok.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti